středa 20. dubna 2016

Portugalsko pro začátečníky (díl I.)

Portugalsko pro začátečníky (díl I.) 

aneb prvních 5 užitečných rad pro Vaší první návštěvu Portugalska


1. Portugalština není španělština!


Ač obě země sdílí stejný Pyrenejský poloostrov, jejich jazyk se už značně liší (asi tak jako čeština od polštiny). Nespoléhejte se tedy na případné znalosti španělštiny a připravte si alespoň pár zdvořilostních slovíček a pozdravů v portugalštině. Portugalce tím určitě potěšíte a budou se k Vám chovat ještě mileji než normálně.

Několik základních slovíček zde:
  • Dobrý den - BOM DIA (bom día)
  • Dobré odpoledne - BOA TARDE (boa tarde) - zdravíme po obědě
  • Dobrou noc - BOA NOITE (boa nojte) - zdravíme po západu slunce či po večeři
  • Na shledanou - ADEUS (adeuš) - spíše formální rozloučení
  • Děkuji (děkuje muž) - OBRIGADO (obrigádu)
  • Děkuji (děkuje žena) - OBRIGADA (obrigáda)
  • Prosím - POR FAVOR (por favor)
  • Dobrou chuť - BOM APETITE (bom apetit)
  • Na zdraví - À NOSSA SAÚDE (a nosa saúde)
Nápis "Portugalský život" u jednoho domu v Lisabonu

2. Přeřiďte si hodinky!


A nemyslím tím jenom ty, co nosíte na ruce (Portugalsko má stejně jako Velká Británie o hodinu méně), ale i ty co nosíte v hlavě. Portugalci mají trošku jiný "timing" než my Češi, takže se nesmíte podivovat, že můžete být pozváni na večeři třeba až v 9 hodin večer, že diskotéky ožívají až v časných ranních hodinách a že i malé děti vidíte pobíhat po městě hluboko do noci ...v noci to prostě v Portugalsku žije!
Pozdní večeře na lisabonských schodech

3. Nezapomeňte na deštník a svetr!


I když je Portugalsko vnímáno jako horká a suchá jihoevropská země, není tomu tak úplně. Před cestou je třeba rozlišovat mezi severem a jihem a mezi létem a zimou. Obecně platí, že sever a zima jsou chladnější a poměrně deštivé, jih a léto jsou zase suché a přinášejí teploty i kolem 50 stupňů. Cestujete-li tedy na sever Portugalska v zimě (listopad - březen), rozhodně si neopomeňte přibalit pláštěnku, deštník a teplé oblečení. A aspoň jeden teplejší kousek oblečení si vezměte, i když pojedete na jih, absence jakéhokoliv vytápění ve většině domů Vás dokáže prochladit i v teplejších měsících!

Déšť na Ribeiře v Portu

4. Oceán není moře!


Portugalské pobřeží má téměř 1000 kilometrů a nabízí mnoho krásných pláží. Toto pobřeží je však omýváno vodami nikoliv mořskými, ale oceánskými. A tak i v nejparnějším létě teplota vody zřídka přesáhne 21-22 stupňů a vlny mohou dosahovat i několika metrů. Berte tedy tyto vlny i teplotu vody v potaz. V případě surfování nezapomínejte na nezbytný neopren, a i když bude na pláži vanout příjemně chladivý vítr, nezapomínejte se pečlivě namazat, ať Vás místní nemusejí posměšně označovat jako růžová prasátka!

Pláže v Comportě, jižně od Lisabonu

5. Portugalsko není jen Lisabon a Algarve!


Ačkoliv Vás bude většina cestovek lákat na víkend do Lisabonu nebo na týden za koupáním do jihoportugalského Algarve, vězte, že Portugalsko nabízí i spoustu nádherných a mnohdy turisty dosud neobjevených míst. Vyrazte si i do PORTA, BRAGY, COIMBRY anebo do národního parku PENEDA-GERÊS, na MADEIRU, AZORY, či do některého z ospalých městeček v ALENTEJO! A nebo sledujte pravidelně můj blog, kde jistě nějaký další tip na výlet naleznete v sekci Cestování.
Národní park Peneda-Gerês, severní Portugalsko
Pokračování příště ....

Žádné komentáře:

Okomentovat