čtvrtek 16. června 2016

Na párty s kladivem

Na párty s kladivem


Každým rokem, v předvečer 24. června, v předvečer svátku svatého Jana Křtitele, se v Portu koná velká, ale opravdu hodně velká sláva. Svatý Jan je totiž patronem města a je zde, v silně katolické zemi i náležitě oslavován.  Je však dlužno dodat, že za celou slávou nestojí pouze křesťanství, ale již pradávné pohanské tradice oslavující nejdelší dny v roce – letní slunovrat.  A i v našich končinách tomu tak bývalo v podobě Svatojánské noci – noci kdy se na kopcích pálily svatojánské ohně, sbíraly čarovné byliny a podle pověsti bylo v lese možno najít i zlaté kapradí….

Tyto původně pohanské tradice se v Čechách už moc nenosí, ale v Portu je 23. června pořádně rušno! Tak se pojďte prostřednictvím několika fotografií podívat jak taková oslava FESTA DE SÃO JOÃO DO PORTO probíhá a co na ní nesmí chybět.


Tak nejprve se musí celé město náležitě vyzdobit. K tomu slouží různě barevné papírové girlandy, vlaječky a lampiony, které naleznete i v těch nejzapadlejších a nejošuntělejších uličkách. 

V odpoledních hodinách se pak pod portskými mosty přes řeku Douro odehrává tradiční regata tzv. BARCOS RABELOS, lodí které kdysi přivážely do Porta portské ze vzdálených vinic a které dnes již spíše jako velké reklamní poutače kotví u břehů čtvrti VILA NOVA DE GAIA. Ale 23. června aspoň na jeden den zase vyplouvají a na vodě se utkávají a bojují za "vinařský" dům jehož plachty "nosí".                                                                                                                                                                         
Než se Porťané s blížícím se večerem vydají do ulic, je potřeba ještě pořídit nezbytné oslavové propriety: do každé domácnosti květináč s bazalkou, aby se jí drželo štěstí, zdraví a prosperita...

A do každé volné ruky obrovský stvol česneku, anebo...


Anebo plastové pískací kladívko! U česneku, který má podle tradice vyhánět pošimráním pod nosem zlé duchy, lze ještě o nějaké pradávné tradici mluvit, ale za plastovými kladívky údajně stál jen podnikatelský záměr šikovného portského majitele továrny na plasty...
(zdroj: http://thesiracusas.com/)

S blížícím se večerem se pak už centrum města začíná zaplňovat a na ulicích i v domácnostech se grilují sardinky. Ty velké, dobré, portugalské....


A po západu slunce už je portská RIBEIRA a přilehlé uličky doslova narvané k prasknutí. Všude lidé jí, popíjejí, tančí, zpívají a ....


...a šimrají se pod nosy česnekem, nebo "bouchají" po hlavě těmi plastovými a pískajícími kladívky....


A úplně nejvíce lidí se v centru Porta nashromáždí kolem půlnoci, údajně až 200 000. To je totiž na programu ohromný ohňostroj! 

(zdroj: http://thesiracusas.com/)

A po ohňostroji se zase zpívá, zase tančí, zase jí a zase pije, až hluboko do rána. Jakou lepší párty by si mohl patron Porta i můj jmenovec přát? A pokud nevěříte, přijeďte se přesvědčit na vlastní oči. 

Váš  Jan, JOÃO

Žádné komentáře:

Okomentovat