neděle 16. dubna 2017

Portugalský velikonoční mazanec

Portugalský velikonoční mazanec


Portugalské Velikonoce voní skořicí a fenyklem, což si dnes budeme demonstrovat na jednoduchém receptu, který je obdobou našeho českého velikonočního mazance. Upečeme si totiž portugalský velikonoční Folar da Páscoa.


Co budeme potřebovat (na dva bochánky):

  • 40g droždí
  • 500g polohrubé mouky
  • 100ml vlažného mléka
  • 100g cukru
  • 75g másla nebo margarínu
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku mletého fenyklu 
  • půl panáka pálenky (aguardente, slivovice)
  • 2 čerstvá vejce
  • špetku soli
  • 2 vařená vejce
  • žloutek na potření
Postup je pak velmi obdobný, jako u našeho tradičního mazance:

Nejprve připravíme kvásek z droždí, trochy (asi poloviny) vlažného mléka, lžičky mouky a cukru. Necháme vzejít.


Do mísy dáme všechny ostatní ingredience (kromě vařených vajec), přidáme kvásek a zaděláme těsto. Těsto na mazanec necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.

Potom vytvarujeme dva stejně velké bochánky a 4 tenčí asi 15cm válečky, necháme je na plechu vyloženém pečícím papírem ještě aspoň 15 minut kynout. Doprostřed bochánků uděláme jamku, do které vložíme uvařené vejce. Z válečků pak uděláme kříž, kterým uvařené vejce překryjeme viz obrázek níže.


Nakonec mazance potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péci. Mazance pečeme cca 30 minut při 180 °C.

Dobrou chuť a hlavně Feliz Páscoa! (Šťastné Velikonoce).



1 komentář: