pátek 25. prosince 2015

Příběh portugalské vlajky

Příběh portugalské vlajky


Ano, tam někde za tou zeleno-červenou vlajkou vykukuje moje ruka! Stalo se tak při pražském halovém mistrovství Evropy v atletice, kam jsem se vypravil se svojí Portugalskem stejně posedlou kamarádkou Syky. Šli jsme tam podpořit nejenom naše, ale i portugalské sportovce, však jsme asi byli jedinými fanoušky této země v hale...




V pauze nabitého sportovního programu začala moderátorka České televize následujíc záběry kameramana zdravit fanoušky z různých evropských zemí: při záběru na vlajku Německa - německé fanoušky, při záběru na vlajku Francie - ty francouzské, u anglické vlajky - anglické atd. dokud kamera nezabrala vlajku naší (myšleno portugalskou). V tomto okamžiku moderátorka zaváhala ...a pak celou situaci "zachránila" větou: "A zdravíme fanoušky i z jiných zemí!".

Tak přátelé, aby se podobná situace už neopakovala, tak vězte, že současná portugalská vlajka vypadá takto, a my se na ni podíváme trochu podrobněji:





Současná podoba této portugalské vlajky byla ustanovena a uzákoněna rok po přeměně portugalského království v republiku tj. v roce 1911. A když se na ní podrobně podíváme nalezneme na ní tyto prvky:

  • Zelenou a červenou barvu tj. tradiční barvy republikánů. Zelenou symbolizující národ a červenou symbolizující krev prolitou za zrození republiky.
  • Ve zlaté barvě tzv. armilární sféru tj. navigační přístroj sloužící mořeplavcům během dalekých plaveb neboli odkaz na slavnou éru portugalských dějin.
Ve větším detailu se pak podíváme co se nachází uprostřed této armilární sféry v tzv. portugalském štítu:


  • Je to na červeném rámu 7 zlatých hradů - ty symbolizují sedm hradů dobytých králem Afonsem III. při osvobozování jihoportugalského Algarve od maurské nadvlády.
  • V prostředním bílém poli je pak 5 modrých štítů, připomínajících 5 stigmat Ježíše Krista uspořádaných do tvaru kříže tj. připomínky křesťanských základů státu. 
  • Na každém ze štítů je pak 5 bílých teček odkazujících rovněž na křesťanství aneb na 30 stříbrných za které Jidáš zaprodal Ježíše (a ano nepřepočítal jsem se, teček je ve skutečnosti 25, ale prostřední štít se počítá dvakrát).

Právě tento tzv. portugalský štít se na portugalských vlajkách vyskytoval i v dobách monarchie i když na jiném barevném podkladu tj. na modré a bílé, která byla tradičně barvou portugalských králů a královen. Právě tuto barevnou kombinaci lze velmi často nalézt i v exteriérech a interiérech mnoha portugalských domů či kostelů v podobě keramických dlaždiček  tzv. AZULEJOS (ale o nich zas až někdy příště).


Doufám, že Vás tento trošku teoretičtější příspěvek příliš neotrávil, ale vzhledem k mým zážitkům jsem potřeboval s portugalskou vlajkou udělat trochu pořádek. A nebojte se, zítra budeme vařit!

1 komentář: