sobota 26. prosince 2015

Šťastné a veselé Kapverdy

Šťastné a veselé Kapverdy


Možná mě k tomuto příspěvku dohnalo právě dnešní teplé počasí, možná právě ten šílený předvánoční shon a stres, ale nějak mě prostě tato doba na chvilku ve vzpomínce vrátila na Kapverdské ostrovy, bývalou portugalskou kolonii ležící na deseti ostrůvcích západně od afrického pobřeží.

Identitu každé země utvářejí především její obyvatelé. Pokud bych měl popsat Kapverďany, které jsem měl čest během krátké doby poznat na ostrovech SAL a SANTIAGO, charakterizoval bych je především jako šťastné a veselé lidi. Ne proto, že jsem se na ostrovy dostal těsně po Vánocích, které zde ještě doznívaly poněkud divokou vánoční výzdobou.



Kapverďané jsou lidmi moře, obzvláště zde, obklopeni ze všech stran vodami tropického Atlantiku. Není tedy divu, že téměř veškerý život se odehrává na pobřeží. Centrem všeho ruchu tu jsou, na rozdíl od našich návsí a náměstí, přístavní mola. Sem připlouvají rybáři se svými úlovky, zde je hned i prodávají a zde se místní snaží prodat některé z vlastnoručně vyrobených suvenýrů.




My si však raději než nějakou dřevěnou havěť kupujeme v místní „sámošce“ místní specialitu: třtinovou pálenku GROGUENa konci našeho pobytu na ostrovech se z nás stávají skuteční znalci tohoto průzračného moku a pro některé méně oblíbené příchutě máme i vlastní familiární označení, jako například „ta, co je cítit po vlhkém sklepu“, jinými slovy pálenka s příchutí routy vonné. 


Ač jsou zdejší lidé mnohokrát velmi chudí (z pohledu Evropana, nikoliv v celoafrickém kontextu), téměř vždy jsou otevření a usměvaví. MORABEZA, tohle slovo v kapverdské kreolštině vyjadřuje místní pohostinnost, vstřícnost a přátelskost k hostům. FUNANÁ je místní hudební žánr, který prezentuje jejich přirozeně veselou povahu. Pod téměř vždy bezmračným nebem a s neuspěchaným pojetím času morabeza a funaná dotvářejí harmonii prostředí, jehož „chybičky“ lze lehce přejít. 

Před odletem nás ještě z místního rádia zastihla neuvěřitelně důležitá hlavní zpráva: „Z dodávky na silnici před hlavním městem už opět uteklo prase a zatím se ho nepodařilo chytit.“ Šťastná země, která má takové hlavní zprávy. Šťastní lidé, kteří v ní žijí…

Tak prosím nezapomínejme ani my i v našich zeměpisných šířkách na trochu toho klidu, na úsměv na tváři a na pohodu nejen o svátcích. Však nejlépe to vystihuje oblíbené kapverdské sousloví, které můžeme slyšet na každém rohu: "NO STRESS" (vyslovujeme nou štres).



2 komentáře:

  1. Jo Kapverdy jsou nádherné a můžu potvrdit, že lidi tam jsou úplně úžasný a ta atmoška mi vydržela až do ČR.

    OdpovědětVymazat