čtvrtek 24. prosince 2015

Štědrý večer na portugalský způsob

Štědrý večer na portugalský způsob


Když už jsem se rozhodl, že se svým blogováním o Portugalsku začnu právě na Štědrý den, nelze asi zahájit mé psaní jiným tématem. Tak tedy tadááá tady je má blogerská premiéra:

I když je v Portugalsku Štědrý den na rozdíl od nás dnem pracovním, můžeme v našich štědrovečerních zvycích najít mnoho společných znaků. Tak například dárky v Portugalsku rozdává také Ježíšek (za pomoci PAI NATAL - Otce Vánoc) a také na Štědrý den a ne až o den později jako například v anglosaském světě. Rovněž hlavním jídlem během sváteční večeře tzv. CONSOADY je ryba, ale není to ani sardinka, jak by název blogu mohl mylně nabádat, ani český kapr, ale sušená a následně uvařená treska BACALHAU (bohužel v ČR téměř nedostupná surovina). Ta se podává tradičně s vařeným bramborem, kapustou a olivovým olejem. 


Nesmí chybět ani značné množství sladkostí jakými jsou například sladké "topinky" RABANADAS nebo kulatý BOLO REI (královský koláč), který je obdobou naší vánočky a k němuž se váže i pěkná vánoční tradice. V každém koláči je kromě kandovaného ovoce zapečena i jedna fazole, kdo jí ve svém dílu koláče objeví, musí příští rok koláč upéct nebo aspoň koupit. 



Co se však již výrazněji odlišuje od našich tradic je časový harmonogram a vánoční výzdoba. Časový harmonogram štědrého dne podléhá v této silně katolické zemi zejména půlnoční mši MISSA DO GALO. Mše není jenom liturgickou záležitostí, ale i časem setkávání. Po mši se pak rodiny vracejí do svých domovů a rozdávají si dárky. To vše až po uložení sošky Ježíška do betlému PRESÉPIO, který je na rozdíl od nás zásadní vánoční dekorací mnohem častější než vánoční stromeček. Inu kdo by taky v této "vyprahlé" jihoevropské zemi očekával stříbrný smrček nebo zelenou jedličku? A tak i centra portugalských měst zdobí o Vánocích spíš jehlany z drátů, kabelů a plechu.





A ještě jedna lokální štědrovečerní tradice zvaná BANANEIRO. Pokud se náhodou ocitnete na Štedrý den mezi 16. a 20. hodinou v centru severoportugalské Bragy, tak si nezapomeňte zajít na pohárek sladkého likérového vína Moscatel a na banán do Cada das Bananas. Tato původně komorní tradice majitele krámku s banány a jeho pár kamarádů se za 30 let rozrostla do davové záležitosti, kdy se setkávají před slavnostní večeři spolužáci, přátele a sousedé z celého města.



Tak tedy dobrou štědrovečerní chuť ať už večeříte tresku či kapra!

2 komentáře: