úterý 29. prosince 2015

Windows shopping

Windows shopping


Už zase na sebe musím prásknout nějakou svojí slabůstku: strašně rád se brouzdám městy a čučím do výkladních skříní, a co víc, rád si je i fotím! Abych Vás tedy neochudil ani o tento aspekt mého poznávání Portugalska, rozhodl jsem se s Vámi v následujícím fotopříspěvku o pár pěkných úlovků podělit. Tak pojďte tedy se mnou, na jak Angličané říkají "windows shopping", nebo jak by se dalo kostrbatě přeložit do portugalštiny OLHAR AS VITRINAS (vyslovujeme oljar aš vitrinaš), nebo prostě pěkně česky: pojďme si začučet do výloh!

Ze všeho nejradši čučím do výloh s jídlem a pitím a to nejen když mám hlad a žízeň. Obzvlášť v Portugalsku je to tuze krásná podívaná a to nejenom kvůli obsahu, ale posuďte sami, že i samotný výklad je skvostný:

Výklad obchůdku s lahůdkami nedaleko tržnice Bolhao v Portu
Detailní pohled. Shora: klobásy, sardinky, fazole - aneb co nesmí v portugalské kuchyni chybět

Ještě náročnější je čučení do výloh cukráren tzv. PASTELARIA. Portugalci zdědili z dob arabské nadvlády lásku k sladkému a to jim zůstalo dodnes. A tak můžeme ve výkladech spatřit kromě tradičních PASTEIS (o těch již brzy podrobněji i s receptem) například čokoládové "krysenky" tzv. RATINHOS nebo dokonce i dort s celým fotbalovým týmem FC Porto (o fotbalu se taky již brzy musím rozepsat více):

Cukrárenská výloha s "pastely" (uprostřed nahoře) a "krysenkami" (vpravo dole) 
Dorty včetně toho fotbalového - zde v barvách FC Porto

O něco již méně nadšeně, ale o to více nevěřícně, čučím do výloh s religiózní tématikou. Ty v této katolické zemi najdete skoro na každém rohu. A kdo by doma neměl alespoň jednu Panenku Marii Fátimskou, jako by snad ani nebyl Portugalec. To já si pro jistotu pořídil hned dvě!!
To je ona! S korunkou uprostřed Panna Marie z Fátimy
Zde i v různých barvách a velikostech.
No a snad i milovníky módy dnes potěším. Nebudeme však čučet do výkladů nějakých módních řetězců, ale mrkneme se na jeden z nejtradičnějších portugalských produktů: na korek. Ten Portugalci kromě tradičního uplatnění ve vinařství dokáží zpracovat i do podoby sukně, kabátu, kabelky, kravaty nebo třeba i deštníku.

Korková móda 
Takže až se někdy budete procházet portugalskými městy, začučte si pěkně do výloh, a pokud vás něco zaujme, tak si můžete odvést i moc pěkný suvenýr: k jídlu, k pití, do soukromého oltáříku nebo něco na sebe, ať jste prostě šik (schick)! 



Žádné komentáře:

Okomentovat