sobota 26. prosince 2015

Jak se vaří francesinha

Jak se vaří francesinha



Co by to bylo za blog o Portugalsku, kdybych zde nepředstavil i základy portugalské gastronomie. A jelikož jsem svůj blog nazval podtitulem "portugalský svět českýma očima", pokusím se recepty na tradiční portugalská jídla přizpůsobit co nejvíce našemu českému prostředí. 
A protože mé srdce přirostlo zejména k Portu, kde jsem studoval a kam se pravidelně rád vracím, vybral jsem si pro začátek recept typický právě pro toto město: ano dnes si uvaříme dobrůtku zvanou FRANCESINHA (vyslovujeme francezíňa).



Jedná se v podstatě o sendvič zalitý pikantní rajčatovou omáčkou, ale jak si představíme dále, není to ledajaký sendvič ani ledajaká omáčka. A protože se za těch 50 let od doby co se s originálním recepturou vrátil do Porta portugalský emigrant žijící ve Francii (ostatně název samotný znamená v doslovném překladu "malá Francouzska"), postup přípravy dům od domu mírně diverzifikoval, tak jsem se rozhodl, že Vám dnes představím recept mého kamaráda Roberta. A protože Roberto pochází z portského předměstí GONDOMAR budeme dnes vařit FRANCESINHA A MODA DE GONDOMAR.

Tak co tedy budeme k přípravě této vydatné lahůdky potřebovat (pro 4 porce):

Na sendvič:
  • Jeden světlý toustový chléb 
  • 4 kolečka mortadely
  • pikantní (paprikovou) klobásku či párky
  • 4 tenké plátky libového vepřového masa
  • anglickou slaninu nebo šunku
  • 4 vejce
  • 12 plátků sýra
Příprava: 
Na plech poklademe plátky toustového chleba, na ně navrstvíme kolečko mortadely a na čtvrtinky nakrájené párky či klobásky, pak zakryjeme dalším plátkem chleba a další patro vystavíme z na oleji osmažených vepřových plátků a plátků šunky a slaniny, opět překryjeme plátkem toustového chleba. Takto vzniklý sendvič překryjeme plátky sýru a pro zajištění stability propíchneme na skrz špejlí nebo velkým párátkem.


Na omáčku:
  • 2 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 x bobkový list
  • olivový olej
  • sůl
  • 5 velkých rajčat
  • konzervu loupaných rajčat
  • rajčatový protlak
  • 1 plechovku plzeňského piva
  • panák whisky nebo portského vína
  • hrneček mléka
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • pikantní omáčku Piri Piri nebo jinou chilli omáčka
Příprava:
Ve velkém hrnci na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, bobkový list a na kostičky nakrájená rajčata. Až začnou rajčata měknout přidáme plechovku loupaných rajčat a protlak, osolíme a dále vaříme. Během vaření postupně přiléváme po decilitrech pivo. Pak přidáme dle chuti pálivou omáčku a panáka whisky nebo portského. Vedle si mezitím v hrnečku mléka postupně rozpustíme velkou lžíci kukuřičného škrobu. Až jsou rajčata úplně měkká, velký hrnec odstavíme a rozmixujeme nebo přecedíme do jemna, pak přidáme mléko se škrobem a máme omáčku hotovou.


Kompletace a servírování:
Sendviče zapečeme v troubě do zlatova. Po vyjmutí na každý sendvič přidáme volské oko a takto hotový sendvič servírujeme zalitý omáčkou a nebo ještě doplníme o hranolky. Tak tedy BOM APETITE (dobrou chuť)!


A ještě se Vám závěrem k něčemu přiznám. Vždy když zavítám do Porta, tak nesmím toto jídlo vynechat a někdy se obdařím francesinhou jak k obědu tak i k večeři, ještě s portugalským pivkem na zapití...je pravda, že to není zrovna žádná dieta, ale za tu chuť mi to stojí!


4 komentáře:

  1. Zajimave, do Porta jsme loni nedoputovali, ale snad na nejake pristi ceste bude.

    OdpovědětVymazat
  2. Niečo podobné som jedla na Madeire, skvelá chuť čerstvých paradajok a cesnaku zaliatych slnkom, neopisateľná chuť...za tým pohár piva Coral, paráda !!!

    OdpovědětVymazat
  3. S radostí budu informace šířit dál :-) a těším se na další recepty a rady :-)))

    OdpovědětVymazat