pondělí 11. ledna 2016

Batalha aneb katedrála bez střechy

Batalha aneb katedrála bez střechy



Bylo příjemně vlažné, i když trochu deštivé a ospalé ráno. Na náměstí před obrovskou katedrálou nacházející se v malinkém městečku BATALHA (batalja) se potulovalo jen několik málo turistů, čekajíc stejně netrpělivě jako já, až se otevřou dveře tohoto gotického monumentu.


Protože do otevření chrámu zbývalo ještě něco kolem půlhodinky, pohodlně jsem se usadil do kavárničky na náměstí a u čaje a nějaké sladké portugalské dobroty jsem se začetl do historie vázající se k tomuto místu.

Psal se rok 1385, kdy portugalský král Jan I., první z rodu Avis, slavně zvítězil v bitvě u Aljubarroty a uhájil tak nezávislost Portugalska na sousední Kastílii. A protože to bylo veledůležité vítezství, tak nechal nedaleko od místa svého vítezství (cca 120 km severně od Lisabonu) zbudovat chrám a městečko nesoucí symbolicky jméno BATALHA, bitva.


Kromě samotného chrámu, nesoucího oficiální název Chrám Panny Marie Vítězné, dal Jan I. zbudovat i přiléhající dominikánský klášter. Stavba trvající přes 130 let přinesla své ovoce v podobě nádherné ukázky vrcholné portugalské gotiky tzv. manuelského slohu ESTILO MANUELINO.

A protože jsem už dosnídal a dveře kláštera i kostela se otevřely pro veřejnost, rozhodl jsem se zanechat teorie a šel se na vlastní oči podívat, co se ukrývá uvnitř.


Jemnost a preciznost ornamentů provedených v kameni až skoro nedává uvěřit době a materiálu, v kterém byly vytvořeny (1386-1517). 


Co však nejvíce upoutalo (nejen mojí) pozornost se ukrývá až v zadním traktu katedrály. Jsou to takzvané nedokončené kaple CAPELAS IMPERFEITAS. Polygonální prostor totiž nemá střechu, a jak název této části napovídá, tak nebyl nikdy dokončen. 




A proč vlastně nebyla tato ohromná prostora nikdy dokončena? V době vrcholné slávy portugalských dějin spojené s érou zámořských objevů, rozhodl další příslušník rodu, král Manuel I. k zbudování dalšího monumentálního chrámu a kláštera řádu Sv. Jeronýma v BELÉMU u Lisabonu. A protože se se stavbou spěchalo, aby patřičně oslavila úspěšnou plavbu Vasco da Gamy do Indie, byli odvoláni i stavitelé z Batalhy, kteří již zastřešení zdejšího chrámu nestihli a nikdy se k němu nevrátili.




A to ještě není jediná zajímavost týkající se tohoto nedokončeného prostoru. Ten měl původně sloužit jako mauzoleum pro členy královské dynastie Avis, kterou založil právě onen Jan I. Ve skutečnosti jsou však v katedrále pohřbeni jen první králové a královny z této dynastie (další jsou již pohřbeni právě v Belému) a to ještě na různých místech. Například v takzvané zakladatelské kapli CAPELA DO FUNDADOR leží ve věčném spojení král Jan I. a jeho choť Filipa z Lancasteru. A nedaleko nich i jejich slavný syn princ Jindřich Mořeplavec, strůjce úspěchů portugalských zámořských objevů.



Jen v oné nedokončené kapli zůstaly pouhé dva náhrobky. Odpočívají zde v podivném soukromí král Eduard (Duarte) s ženou Eleonorou. Leží i po smrti ruku v ruce, jen čas od času jejich mramorové náhrobky oplachuje "nebeskými slzami" očistný a blahodárný déšť.  



A pokud budete mít při své návštěvě štěstí, jaké jsem měl já, možná i vy potkáte na vyjížďce sochu Panny Marie Vítězné ve svém blankytně modrém rouchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat