pátek 15. ledna 2016

Lisabonský příběh

Lisabonský příběh


Je tomu právě 10 let, co jsem poprvé vstoupil na portugalskou půdu. A i když patřím k vášnivým zastáncům Porta, kde jsem žil i studoval, nemohu upřít Lisabonu jeho prvenství a zvláštní kouzlo, kterým mě na první pohled očaroval. 

Je tomu právě 20 let, co má mysl vstoupila do portugalského světa. Stalo se tak díky jednomu filmu, který upřel mou pozornost tímto směrem a natvrdo vryl do mé mysli touhu se alespoň jednou do Lisabonu podívat. 


Stará lisabonská čtvrť Alfama - dějiště filmu Lisabonský příběh
Tím filmem byl LISABONSKÝ PŘÍBĚH, který v roce 1994 natočil kultovní německý režisér Wim Wenders. Okouzlila mě jeho jedinečná atmosféra, poetické obrazy zachycující strmé lisabonské ulice a místa odkud je vidět k vzdáleným obzorům až přes širké ústí řeky TEJO. A hlavně, hlavně ta úchvatná a zvláštně oduševnělá hudba lisabonské skupiny MADREDEUS (madredeuš).



Jejich muzikálnost je jedinečná a snoubí v sobě prvky tradičního portugalského hudebního žánru FADO s folkem. Hlasem jejich původní vokalistky Teresy Salgueiro, za doprovodu kytar a cella, se v jejich tvorbě zračí ono magické portugalské SAUDADE, do češtiny nepřeložitelné slůvko, symbolizující zjednodušeně teskné vzpomínky na někoho, či na něco, co bylo krásné a už se třeba nikdy nevrátí. 



A víc než nějaké další povídání, bude nejlepší, když se v klidu usadíte a pustíte si buď celý film a nebo alespoň nějakou z hudebních ukázek z jejich neuvěřitelně bohaté tvorby (1985 - nyní). Možná, že i vás tato hudba ovlivní natolik, že se do Lisbaonu vypravíte, možná ...OXALÁ (ošalá) tj. doufejme!!!



Žádné komentáře:

Okomentovat