neděle 24. ledna 2016

Z letiště na letiště

Z letiště na letiště


Vzdušnou čarou je vzdálen Lisabon od Prahy 2243 km a Madeira už dokonce 3216 km. Z těchto velkých vzdáleností, ale i z faktu, že Madeira je ostrov (o Azorech ani nemluvě), jasně vyplývá, že nejlepším možným způsobem dopravy do Portugalska je letecky. A tak je letiště logicky prvním místem, které návštěvník Portugalska spatří. Možná se tady zarazíte a řeknete si, proč se o tom vlastně tak rozepisuji. Však čtěte dál a pochopíte, že ta portugalská letiště jsou tak trošku "jiná".


Letiště Lisabon - AEROPORTO DA PORTELA (LIS)


Toto hlavní portugalské letiště není až tak zvláštní svojí architekturou, jako  svým umístěním téměř v centru města! A tak je přílet do Lisabonu vždy nevšedním zážitkem. Ostatně kde jinde v Evropě se vám před přistáním poštěstí téměř nahlédnout do obývacích pokojů lidí, kteří bydlí v jeho těsném sousedství! V plánu je sice i výstavba nového moderního letiště, ve větší vzdálenosti od města (na jih od řeky Tejo), ale finanční krize smělé plány na nové letiště odložila na neurčito. Však až na lidi ze sousedství, si všichni cestující užívají právě výhodnou polohu letiště, a to, že se do centra města dostanou za několik desítek minut přímou linkou metra. A já budu za týden jedním z nich!

Letiště Porto - AEROPORTO FRANCISCO SÁ CARNEIRO (OPO)


Nevím zda bylo úplně moudré toto letiště pojmenovat po bývalém premiérovi země, který zahynul právě při letecké havárii (1980), když z tohoto letiště odlétal...Nejen ocenění pro nejlepší evropské letiště roku 2007, ale i moderní hi-tech architektura studia ICQ (Inovação Construção Qualidade) však dokládají, že modernizovaný terminál letiště z roku 2006 stojí za důkladnější prohlídku a ne jenom pro rychlý nástup a výstup z letadla.






A samozřejmě, že ani zde nechybí přímé spojení města a letiště metrem....co bychom za to my Češi dali! 


Letiště Beja - AEROPORTO DE BEJA (BYJ)


Tak toto mezinárodní letišťátko nacházející se uprostřed jihoportugalského regionu ALENTEJO je opravdovou raritou! A bylo by i velmi nečekané, pokud byste se na něj někdy podívali. Letiště vybudované na místě bývalé vojenské základny bylo pro veřejnost otevřeno v roce 2011 a od té doby na něm bylo odbaveno pouze pár letů. Není se čemu divit, když samotné městečko BEJA, které leží uprostřed vesměs zemědělské krajiny, má všeho všudy jen 35 000 obyvatel. A tak se nyní hledá, pro tento vrcholný přehmat a příklad nehospodárného plánování, jiný účel - ve hře je například přeměna na letiště nákladní.


Letiště Funchal - AEROPORTO INTERNACIONAL DA MADEIRA (FNC)


No, a když už jsem u těch letištních kuriozit, může se Portugalsko ještě pochlubit jednou raritou, a to letištěm na Madeiře. Vzhledem k velmi členitému charakteru ostrova a téměř absenci jakékoli dlouhé a rovné plochy, patří toto letiště k těm pro odvážnější. Letiště je totiž vystaveno těsně mezi příkrý mořský útes a strmě stoupající hory, a samotné přistání se tak zejména za špatného počasí stává opravdovým dobrodružstvím. Tento fakt, spolu s tragickou leteckou havárií z roku 1977, vedl k prodloužení ranveje a jejím vytažení nad mořskou hladinu pomocí unikátní mostní konstrukce (na jejím projektu se osobně podílel i můj kolega, český mostní inženýr Pavel Hustoles). 
(zdroj: http://routelab.ana.pt/)
A závěrem bych se ještě rád podělil o jednu užitečnou radu, kterou mi dávala moje kamarádka právě před odletem na posledně jmenované letiště: "Nikdy netleskejte, dokud letadlo úplně nezastaví!" Při jejím letu se totiž pilotům nepodařilo přistát ani na 3 pokusy, a tak se vždy letadlo hned po dosednutí zase rychle vzneslo a nakonec muselo přistát až na sousedním ostrově PORTO SANTO. "Nemusím ti asi popisovat, jak to po těch třech neúspěšných pokusech v letadle vypadalo", dodala.


Já Vám tedy popřeji, abyste byli podobným zážitkům, nejen při letech na Madeiru, ušetřeni a aby byly všechny Vaše lety vždy bezpečné a pohodové! BOA VIAGEM, šťastnou cestu!

1 komentář:

  1. http://www.novinky.cz/koktejl/395792-pilot-na-posledni-chvili-vzdal-pristani-na-jednom-z-nejnebezpecnejsich-letist-sveta.html

    OdpovědětVymazat