pondělí 11. ledna 2016

Portogrog

Portogrog pro zahřátí



Dnešní příspěvek si klade za cíl Vás v dnešních mrazivých dnech hlavně zahřát. Navíc příprava tohoto netradičního receptu z portského nezabere víc jak pár minut. 

Jistě všichni znáte náš klasický grog s tuzemským rumem. Angličané, kteří tradičně patří k největším exportérům i konzumentům portského, si podobný recept vytvořili právě z tohoto portugalského fortifikovaného vína.


A jak tedy na PORTOGROG?

1. uvařte si v konvici vodu
2. odměřte si velkého "panáka" základního červeného portského tawny nebo ruby 
3. ukrojte si plátek citrónu a propíchněte ho tyčinkou skořice
4. citrón se skořicí vložte do sklenice s vodou a pak vlijte portské
5. dle chuti doslaďte lžičkou třtinového cukru a pečlivě zamíchejte
6. konzumujte - hlavně v zimních měsících


A věřte mi, že i když s receptem na PORTOGROG přišli Angličané a jeho rumovou obdobu známe i my, tak i v Portugalsku se podobný zahřívací nápoj šikne. Však většina domů v Portugalsku není vybavena topením!!! A tak, pokud zavítáte do Portugalska v některém ze zimních měsíců, si nezapomeňte nikdy přibalit teplé oblečení a placatku s nějakým tím tekutým topeníčkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat