sobota 2. ledna 2016

Pátrání po domu v kameni

Pátrání po domu v kameni


Ten roztodivný dům jsem již tolikrát viděl na různých fotografiích, že jsem ho prostě musel konečně najít a osobně navštívit. A vzhledem k tomu, že jsem chtěl se svými přáteli v půjčeném autě procestovat právě sever Portugalska, bylo jasné, že jedním z hlavních cílů naší výpravy bude CASA DO PENEDO (neboli dům ve skále). 

Casa do penedo

Plán byl sice jasný, ale jeho realizace se ukázala jako velké dobrodružství. Najít totiž v této zvlněné a kamenité krajině tento pečlivě schovaný "architektonický" klenot, se ukázalo jako velmi náročný úkol.

Vše začalo obědem v nejbližším větším městě FAFE. Zde jsme se po tradičně vynikajícím jídle v restauraci na náměstí pokoušeli ze servírky vymámit alespoň správný směr z města. Až na druhý pokus se nám výjezd vydařil a tak jsme se mohli vydat blíže k našemu cíli tj. k vesničce VÁRZEA COVA.

Dál už však nám byla každá rada drahá, neboť ani po opakovaném projetí vesnice tam a zpět, jsme nenašli ani dům, ani jedinou směrovku či ceduli, která by nám poradila. A tak nezbývalo než se spolehnout na rady místních...

Zastavujeme u malé kavárny za vesnicí, kde u stolečku vysedává starší pán s majitelkou. Oprašuji své znalosti portugalštiny a ptám se na cestu k domu z kamene...napínám své uši, abych nepřeslechl nějakou zásadní radu, místo toho se ale stávám spíš svědkem krásné hádky. "To musej zpátky a zahnout u Carlose do leva!" vykřikuje stařík...."Však oni nevědí kde Carlos bydlí!", oponuje majitelka kavárny! A v podobném duchu pokračuje tato hodně živá diskuse asi dalších 10 minut. Nakonec raději slušně poděkuji a odejdu s jedinou užitečnou informací, že se prostě máme vrátit a u nějakého sloupu či kapličky někam zatočit.

Po několika couváních za každým sloupem či kapličkou, které jsme potkali, se nám už konečně podaří najít správnou cestu. Ta sice není v úplně ideálním stavu, ale naše autíčko jí úspěšně zvládá a my šplháme kolem roztočených větrníků až k vytouženému cíli.



Dům, vypadající jako z doby kamenné, je právě kvůli tomu přezdíván "U Flinstounů", ačkoliv pochází až z doby celkem nedávné. Základní "kámen"  byl nikoliv položen ale spíše obestavěn až v roce 1972, kdy rodina Rodriguez z nedalekého města GUIMARÃES začala s výstavbou svého velmi netradičního prázdninového sídla a tuto misi dokončila dva roky poté.



A i když je dům obklopen větrnými elektrárnami, nebyla do něj nikdy zavedena elektřina. Co ovšem nechybí je bazén, rovněž vytesaný do kamene..i když onoho času vypuštěný.

Pohled na dům z vypuštěného bazénu
I zahradní domek na dřevo a nářadí je vestvěn do kamenů
S podobnými obydlími vestavěnými ve skále se však můžeme setkat i na jiných místech Portugalska, jako důkaz přidávám ještě obrázky z národního parku PENEDA-GERÊS, či z městečka MONSANTO ve středním Portugalsku, kam se doufám již brzy taky vypravím a připravím vám z něj podrobné a barvité hlášení.

Kamenné domy v Národním parku Peneda-Geres
Obestavěné balvany ve středoportugalském Monsantu

Doufám, že vás moje menší exkurze do kamenného portugalského stavitelství zaujala, a že se i Vy při putování po Portugalsku vypravíte na nějaké podobné místo. A pokud si zvolíte právě CASA DO PENEDA, zapamatujte si, že se z města FAFE musíte vydat do VÁRZEA COVA a těsně před vjezdem do vesnice zatočit doprava a stoupat směrem k větrníkům...a možná, možná někde u cesty, potkáte i onoho tajemného Carlose.

Žádné komentáře:

Okomentovat