čtvrtek 21. ledna 2016

Kde se rodí portské

Kde se rodí portské



Portské není z Porta! Toto striktní konstatování je možná odvážné, ale pravdivé, i když i Porto hraje v životním cyklu výroby portského vína svou významnou roli. Pokud ale opravdu chcete navštívit pravé rodiště tohoto sladkého a silného tzv. fortifikovaného vína, musíte si z Porta popojet hluboko do vnitrozemí, proti proudu řeky DOURO (douru).


Strmá úbočí této řeky, vnitrozemská poloha určující horká léta a chladivé zimy a břidličnaté podloží, dalo místnímu regionu ty nejlepší předpoklady pro pěstování vína. Však je zdejší vinařská oblast deklarována jako nejstarší na světě (deklarována v r. 1757). A celý vinařský region nesoucí prestižní označení nejvyšší kategorie portugalských vín Denominação de origem controlada (DOC) je zařazen i pod ochranu UNESCO.



Zdejší bílé i modré odrůdy vín, nabízí díky své přirozeně vysoké cukernatosti, ideální základ portskému vínu. Všimli si toho i Angličané, kteří v touze najít víno vhodné pro anglický trh navštívili i zdejší kraj. Během své expedice se údajně setkali i s biskupem z městečka LAMEGO, které se nalézá téměř uprostřed dnešního vinařského regionu. 

Socha biskupa z Lamega stojí ve středu města 

Biskup z Lamega své anglické návštěvě nabídl zvláštně silné a sladké víno, což je dodnes typickou charakteristikou portských vín. Tato sladkost a vysoké množství alkoholu (až 21%) je způsobeno včasným přídavkem silné vínovice (77% pálenky) do kvasícího vína. Víno tak přestane přetvářet cukr v alkohol, zůstane sladké, ale zároveň přidáním silné pálenky (tzv. fotifikací) získá i hodně alkoholu

Toto vše se odehrává právě v regionu údolí řeky Douro a to navíc z odrůd zde a pouze zde vypěstovaných. Nemůže tak být tedy pochyb o tom, kde je pravé rodiště portského! A dokonce i první zimu zůstává takto posílené víno ve zdejším kraji. Důvodem jsou právě chladnější zimy než v Portu (ležícím na pobřeží), které prospívají usazování kalů ve víně. Až teprve na jaře následujícím po roce, kdy bylo víno sklizeno, je portské přepraveno do Porta (resp. do Vila Nova de Gaia) k dalšímu zpracování, skladování a exportu.

Byla by však velká škoda zdejší kraj opustit (stejně tak jako portské na jaře) a neužít si něco z jeho krás! Například hned v Lamegu stojí za návštěvu krásné centrum města, nad kterým se na kopci tyčí poutní kostel Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, který je spojený s městem impozantním barokním schodištěm čítajícím 686 schodů! (na vlastní kůži vyšlapaných).





Ale úplně ze všeho je nejlepší, když si alespoň na jednu noc zamluvíte pokoj v nějaké QUINTĚ (kintě=farmě, statku) v údolí Doura, kde Vás rádi nejen ubytují, ale i rádi nabídnou své domácí portské. A posuďte sami, zda může být něco krásnějšího, než se v horkém létě uvelebit se sklenkou vína v chladivém bazénu, který je usazen mezi viničními řádky, a s krásným výhledem do údolí přemítat o životě, nebo například o tom, zda si domů do Čech přivést portské RUBY, TAWNY nebo BRANCO, ale o těch zase až někdy příště.

A zde, po dlouhém přemlouvání, prozrazuji jedno své tajemství, souřadnice onoho bazénu uprostřed vinic: 41°09'08.6"N 7°40'40.0"W


Žádné komentáře:

Okomentovat