úterý 26. ledna 2016

Jak chutná bananas?

Jak chutná bananas?


Pokud se někdy vypravíte na Madeiru, tak rozhodně zavítejte na centrální tržnici MERCADO DOS LAVRADORES (farmářská tžnice) v hlavním městě FUNCHAL (Funšal). Ta návštěva bude rozhodně stát za to! Obvzláště pro nás, vnitrozemské sladkovodní kapry, je to někdy až dost neuvěřitelná a barvitá podívaná.



Na první pohled Vás jistě zaujme krásná historická budova tržnice s nádherně ozeleněným a kvetoucím atriem, ale ze všeho nejzajímavější jsou produkty, které se zde nabízejí. Ostrov Madeira je totiž nádherně kvetoucí a úrodnou zahrádkou obklopenou na ryby bohatými vodami Atlantického oceánu. Takže zde, v této výkladní skříni ostrova, naleznete zejména ryby, květiny a ovoce.

Rybí trh je, i vzhledem k hygienickým požadavkům, od zbytku tržnice oddělen, ale jeho návštěvu by bylo škoda vynechat. Pro nás suchozemce je to opravdu zajímavá podívaná a málokdy se nám podaří pojmenovat, co to vlastně na porcovacích stolech leží za stvoření. Bezpečně jsem snad poznal jen tuňáka (je to vskutku impozantně velká ryba) a pak už jenom důvěrně mi známou sušenou tresku BACALHAU (o ní více zde: V říši sušené tresky). 





V hlavní části tržiště pak už nastává opravdová exploze barev způsobená prodejci exotických květin, sušených bylin, koření a ...



...a zejména prodejci ovoce. Ovoce tu ale není jen tak ledajaké! Kromě nám běžně známé klasiky (banány, papája, fíky,..), se tu můžete setkat například s velmi exotickými druhy nesoucími i velmi exotická pojmenování: GOIABA, ANONA, PITANGA, INHAME ...(malý průvodce po exotickém ovoci naleznete v angličtině zde Ovoce z Madeiry).  Rovněž taková MARACUJA zde dokáže překvapit, nenajdete tu totiž jen jednu maracuju, ale rovnou několik různých odrůd např. banánovou, rajčatovou, mandarinkovou...skoro by se chtělo říci, jako ze zahrádky pana Mičurina.



Pokud bych však měl z exotického ovoce zmínit opravdovou raritu, tak bych uvedl BANANAS. Jak by samotný název mohlo napovídat, mohlo by se jednat o křížence banánu a ananasu. Však taky toto ovoce má tvar banánu a strukturu ananasu! Ale ve skutečnosti se jedná o plod speciální odrůdy PHILODENDRONU (Monsteria Deliciosa), snad původem z Mexika. A jak tedy tato specialita chutná? No až tak žádná sláva to nebyla, ale spíše chutnala jako ananas.


Žádné komentáře:

Okomentovat