Jak se vaří francesinha
Co by to bylo za blog o Portugalsku, kdybych zde nepředstavil i základy portugalské gastronomie. A jelikož jsem svůj blog nazval podtitulem "portugalský svět českýma očima", pokusím se recepty na tradiční portugalská jídla přizpůsobit co nejvíce našemu českému prostředí.
A protože mé srdce přirostlo zejména k Portu, kde jsem studoval a kam se pravidelně rád vracím, vybral jsem si pro začátek recept typický právě pro toto město: ano dnes si uvaříme dobrůtku zvanou FRANCESINHA (vyslovujeme francezíňa).
Jedná se v podstatě o sendvič zalitý pikantní rajčatovou omáčkou, ale jak si představíme dále, není to ledajaký sendvič ani ledajaká omáčka. A protože se za těch 50 let od doby co se s originálním recepturou vrátil do Porta portugalský emigrant žijící ve Francii (ostatně název samotný znamená v doslovném překladu "malá Francouzska"), postup přípravy dům od domu mírně diverzifikoval, tak jsem se rozhodl, že Vám dnes představím recept mého kamaráda Roberta. A protože Roberto pochází z portského předměstí GONDOMAR budeme dnes vařit FRANCESINHA A MODA DE GONDOMAR.
Tak co tedy budeme k přípravě této vydatné lahůdky potřebovat (pro 4 porce):
Na sendvič:
- Jeden světlý toustový chléb
- 4 kolečka mortadely
- pikantní (paprikovou) klobásku či párky
- 4 tenké plátky libového vepřového masa
- anglickou slaninu nebo šunku
- 4 vejce
- 12 plátků sýra
Příprava:
Na plech poklademe plátky toustového chleba, na ně navrstvíme kolečko mortadely a na čtvrtinky nakrájené párky či klobásky, pak zakryjeme dalším plátkem chleba a další patro vystavíme z na oleji osmažených vepřových plátků a plátků šunky a slaniny, opět překryjeme plátkem toustového chleba. Takto vzniklý sendvič překryjeme plátky sýru a pro zajištění stability propíchneme na skrz špejlí nebo velkým párátkem.
Na omáčku:
- 2 střední cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 x bobkový list
- olivový olej
- sůl
- 5 velkých rajčat
- konzervu loupaných rajčat
- rajčatový protlak
- 1 plechovku plzeňského piva
- panák whisky nebo portského vína
- hrneček mléka
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- pikantní omáčku Piri Piri nebo jinou chilli omáčka
Příprava:
Ve velkém hrnci na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, bobkový list a na kostičky nakrájená rajčata. Až začnou rajčata měknout přidáme plechovku loupaných rajčat a protlak, osolíme a dále vaříme. Během vaření postupně přiléváme po decilitrech pivo. Pak přidáme dle chuti pálivou omáčku a panáka whisky nebo portského. Vedle si mezitím v hrnečku mléka postupně rozpustíme velkou lžíci kukuřičného škrobu. Až jsou rajčata úplně měkká, velký hrnec odstavíme a rozmixujeme nebo přecedíme do jemna, pak přidáme mléko se škrobem a máme omáčku hotovou.
Kompletace a servírování:
Sendviče zapečeme v troubě do zlatova. Po vyjmutí na každý sendvič přidáme volské oko a takto hotový sendvič servírujeme zalitý omáčkou a nebo ještě doplníme o hranolky. Tak tedy BOM APETITE (dobrou chuť)!
A ještě se Vám závěrem k něčemu přiznám. Vždy když zavítám do Porta, tak nesmím toto jídlo vynechat a někdy se obdařím francesinhou jak k obědu tak i k večeři, ještě s portugalským pivkem na zapití...je pravda, že to není zrovna žádná dieta, ale za tu chuť mi to stojí!
Zajimave, do Porta jsme loni nedoputovali, ale snad na nejake pristi ceste bude.
OdpovědětVymazatham ham mnam
OdpovědětVymazatNiečo podobné som jedla na Madeire, skvelá chuť čerstvých paradajok a cesnaku zaliatych slnkom, neopisateľná chuť...za tým pohár piva Coral, paráda !!!
OdpovědětVymazatS radostí budu informace šířit dál :-) a těším se na další recepty a rady :-)))
OdpovědětVymazat