sobota 16. dubna 2016

Na paštely s chutí

Na paštely s chutí

a s receptem


Hned na úvod se Vám zde přiznávám, že nepatřím zrovna k největším vyznavačům sladkého. Jednou za čas mu však bezhlavě podlehnu. Tyto mé "úlety" nastávají zřídka, ale pravidelně: 1x do roka s babiččiným cukrovím a vánočkou, 1x měsíčně s Kofilou po dlouhém čekání ve frontě u pokladen (dříve to bývaly griliášové vlnky, dokud se ještě vyráběly), no a pak zažívám svou sladkou recidivu s paštely, kdykoliv se ocitnu v Portugalsku! No a protože se v mém okolí pohybuje více podobných recidivistů, tak se Vám zde dnes pokusím vyložit, jak na ně!


Nejprve začnu malým historicko-jazykovým okénkem. Podle původní a utajované klášterní receptury dělané, vaječně-krémové koláčky nesou název PASTÉIS DE BELÉM (pozor, j.č.= PASTEL, vyslovujeme paštel, mn.č.= PASTÉIS vysl. paštejš). Ty se dají ochutnat čerstvé pouze na jednom jediném místě na světě. V kavárně - PASTELÁRII v lisabonské čtvrti BELÉM. Jsou zde často obrovské fronty, ale to čekání se rozhodně vyplatí. A i samotná kavárna s kapacitou několik set míst, která připomíná spíše bludiště, Vás dokáže pojmout a nakrmit skoro kdykoliv. 



No a pokud oželíte tu jedinou originální recepturu, tak si lze po celém portugalsky mluvícím světě napříč kontinenty dát velmi podobné PASTÉIS DE NATA. A protože je recept na tuto pochoutku odtajněný, tak se Vám zde pokusím předložit recept, který mi moje kamarádka předala od samotné manželky bývalého portugalského velvyslance v ČR. Sám se přiznám, že na pečení moc nejsem, tak jsem se do poměrně složitě vyhlížejícího receptu sám nepustil, ale mám ověřeno, že funguje a že výsledek je téměř tak dobrý, jako originál!


Takže s chutí do toho!:

1. krok - těsto:
  

pokud by se Vám nechce dělat vlastní, lze použít i listové (pak přeskočte rovnou ke kroku 2) - ale vlastní určitě chutná víc...
  • Nejdříve vytvoříme základní těsto z 1/2 kg hladké mouky, větší špetky soli a 2,5 dcl studené vody. Těsto necháme 30 minut ve fólii v ledničce odpočinout. Po těchto 30 minutách vyválíme na obdélník. 
  • Připravíme si plátky z 1/2 kg másla - nejlíp zmraženého (aby se dobře plátkovalo). Plátky másla poklademe na celou plochu rozváleného těsta a pak těsto přeložíme do jedné třetiny - zprava - doleva a zleva doprava tak, aby máslo zůstalo ve složeném těstě. Toto je důležité kvůli lístkování. 10 minut necháme vychladnout v ledničce. 
  • Dáme přeložené strany k sobě, zase vyválíme obdélník a zase v opačném směru přeložíme zleva - doprava a zprava - doleva a zase dáme na 10 minut do ledničky. 
  • Takto opakujeme cca 6x (podle základního receptu), aby těsto dobře lístkovalo....prostě až je z toho hladké těsto a máslo už v něm nedělá bublinky. Kraje vždy hodně tiskněte k sobě, aby máslo nevytékalo. 
  • Když už je těsto konečně hladké a nebublinkuje, stočíme po posledním vyválení plát do roličky a zas na 30 minut dáme do lednice. 
2. krok - krém: 
toto je poloviční dávka (na půlku těsta, co se udělá z výše pospaného množství). Zbylou půlku lze nechat v mrazáku a pak už jen použít na další várku paštelů - to už se nemusí nijak převalovat, a stačí jen krájet a vtlačit do formiček.
  • 8 žloutků rozmícháme v hrnku a přidáme 150 g cukru krystal nebo krupice 
  • dále přidáme 1 šlehačku a stejné množství plnotučného mléka (jako bylo šlehačky) 
  • přidáme malou lžičku solamylu a kusovou skořici
  • přidáme 2-3 větší kusy citronové kůry - jen žlutou slupku z které odkrájíme bílý vnitřek, aby nekazil chutě 
  • Cca 10 minut vaříme za stálého míchání, až se krém lepí na vařečku a táhne. 
  • Potom ještě ve studené vodě ve dřezu mícháme do vychladnutí, aby krém neztuhl.
Výroba paštelů v Belému (zdroj: pasteisdebelem.pt)
 3. krok - pečení: 
  • Roličku těsta nakrájíme na plátky a ty vtiskneme do kulatých formiček vymazaných máslem
  • Krém nalijeme do těsta ve formičkách, dáme do trouby vyhřáté na cca 270 stupňů.
  • Necháme cca 10 minut péct - až se na krému začnou dělat tmavé puchýřky.
  • Upečené paštely dáme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem a skořicí.


BOM APETITE! DOBROU CHUŤ!

Žádné komentáře:

Okomentovat