pondělí 21. listopadu 2016

Vinho Verde alias vinný zelenáč

Vinho Verde alias vinný zelenáč


Ještě donedávna jsem jako nejeden Čech zastával poněkud zjednodušený názor na bílá a červená vína. Dlouho jsem vyznával jednoduché rozdělení: bílá vína jedině z Moravy, Čech, Rakouska, Německa, Alsaska a Zélandu a červená vína radši z těch regionů, kde mají dostatek tepla a slunce tj. z Itálie, Španělska, Francie, Austrálie, Kalifornie a samozřejmě z Portugalska. Dlouho jsem se tohoto pravidla držel i během pobytů v Portugalsku, ale jen do té doby, než jsem objevil kouzlo vína skrývajícího se pod trochu zavádějícím názvem VINHO VERDE (viňu verde) = zelené víno. 


"Zelené víno?" (upraveno z: http://www.starkey.com/)
Trochu rozpačitě jsem zíral na průzračnou skleněnou láhev, ve které se ukrýval lehce nažloutlý mok, který by ani barvoslepý neoznačil za zelený. A co víc, pod etiketou s nápisem Vinho Verde, jsem objevil i vína růžová či jasně červená!!! Začal jsem tedy ochutnávat a pátrat po původu tohoto označení.




Etiketa, podle které bezpečně poznáte, že pijete právě víno z regionu Vinho Verde

Název tohoto vína totiž neodkazuje na barvu vína či hroznů, ale na jeho mládí. Vinho Verde je totiž víno mladé, svěží a lehké. Je to prostě takový zelenáč mezi víny. A co víc, pochází z regionu, respektive z vinařské oblasti nesoucí stejné jméno, z oblasti Vinho Verde. A ačkoliv se co do rozlohy  jedná o jeden z největších portugalských vinařských regionů, až donedávna mu u nás (a ani ve světě) nebyla věnována větší pozornost.


Mapka podregionů oblasti Vinho Verde (gargantuanwine.com)
Region, který se nachází až v úplném severozápadním koutu země, až u hranic se španělskou Galícií, je stejně jako samotné víno, regionem svěžím, na portugalské poměry poměrně vlhkým a krásně zeleným! (přeci jen ta zelená barva). Pojďme si teď toto neobyčejné víno v několika bodech podrobněji představit:

  • Stejně jako u všech portugalských vín, tak i pro Vinho Verde je terroire tj. lokální geologické a klimatické poměry tím určujícím faktorem, který zdejším vínům dává své charakteristické vlastnosti. V oblasti mezi řekami Douro a Minho je to především dostatek vlhkosti, větrné a chladnější klima a žulový podklad - tyto faktory nahrávají spíše pěstování bílých odrůd révy a bílá vína tvoří více jak 80% zdejší produkce. Ale produkují se i zelená vína růžová a červená (krásný protimluv).
  • Velké množství malých pěstitelů a pestrost lokálních odrůd způsobuje, že je Vinho Verde většinou vínem scelovaným tj. získaným z několika různých odrůd. Mezi nejtypičtější odrůdy patří: červené - Amaral, Azal Tinto, Brancelho a mezi bílé - Arinto, Azal, Trajadura, Batoca, Loureiro a Alvarinho. Poslední dvě jmenované  se v poslední době využívají i pro jednoodrůdová (a dražší) zelená vína.
  • Výše uvedené odrůdy dodávají vínu typické senzorické vlastnosti: převážně světle citrínovou barvu, květinové a ovocné (často citrusové) aroma a chuť. Víno navíc dobře balancuje obsah cukrů a kyselinky vedoucí k jeho charakteristické svěžesti.
  • Vinho Verde mírně perlí (péttilance). Dříve vznikala perlivost ve víně tzv. druhotnou fermentací tj. malolaktickým kvašením. Dnes je jí docíleno přídavkem CO2 při lahvování. Jemná perlivost tak ještě více umocňuje svěží dojem. U jednoodrůdových vín a vín starších se však neprojevuje (absenci perlivosti lze rozpoznat i podle tvaru láhve - typ bourgogne).
  • Obsah alkoholu je u zeleného vína nižší a pohybuje se v rozmezí 8,5-12,5%. V Portugalsku je to velmi oblíbený nápoj řidičů, kteří kvůli nenulové toleranci alkoholu v krvi často zapíjí svůj oběd právě tímto vínem. 
  • Zelené víno je víno mladé, nearchivní a levné. Servírovat by se mělo podchlazené (6-10 stupňů) a výborně se hodí zejména k mořským plodům. Ale já ho velmi rád popíjím jen tak (především v horkém létě).
 Tradiční sklizeň ze žebříků v regionu Vinho Verde (https://alemdovinho.wordpress.com/)
Sepsáno v mé oblíbené pražské (i když ve skutečnosti portugalské) Oliveiře u několika sklenek lahodného zeleného vína, tak se tady taky aspoň na skleničku zastavte...


1 komentář:

  1. Pěkný článek, poučný! Já jsem sice tušila, že jde o "mladé víno", ale že může být i růžové nebo červené jsem nevěděla!

    OdpovědětVymazat