úterý 1. listopadu 2016

Karavanem po Portugalsku

Karavanem po Portugalsku


V jednom ze svých předchozích příspěvků (zde), jsem zmínil jako jednu z alternativních možností přepravy po Portugalsku i cestování v obytném karavanu. A zrovna před nedávnem jsem se z podobné cesty po Portugalsku vrátil. A nebylo to poprvé ani naposledy! 


Cestování karavanem (nejen po Portugalsku) totiž nabízí hned několik zásadních výhod: 

  1. Jste mobilní, takže se můžete dostat i na hromadnou dopravou nepřístupná místa.
  2. A každý den se tak můžete probouzet na jiném místě.
  3. Zároveň si vezete s sebou i své bydlení, takže nemusíte řešit noclehy, či časté vybalování a balení zavazadel.
  4. V karavanu je i lednička, takže občerstvení máte neustále při ruce.
  5. V případě potřeby je k dispozici i toaleta a sprcha.
  6. K většině typů obytných karavanů vám stačí jen řidičský průkaz B (v Portugalsku stačí český)
  7. Ušetříte za bydlení a dopravu! Půjčovné karavanu pro 6 osob vychází na cca 100-150 Euro na den (záleží, zda jedete v hlavní sezóně tj. červen až září, nebo mimo hlavní sezónu), plus něco utratíte za benzín a za dálniční poplatky. Pokud vás jede skupinka, náklady se rozpočítají a výsledná položka je pak velmi příznivá. 
  8. V Portugalsku je jen minimum omezení pro nocování v karavanu - nesmíte s ním nocovat snad jen přímo na plážích.
  9. Portugalsko má solidní množství skvěle vybavených kempů, kam čas od času musíte s karavanem stejně zajet pro dobití baterií, doplnění vody a vypuštění odpadu.
  10. A ty rána a večery s lokálními pochoutkami rozloženými na mobilním stolku obklopeným přáteli či rodinou usazených na skládacích židličkách před karavanem....
Z fotografie to tak nevypadá, ale posedávání před karavanem na parkovišti v Batalhe skýtalo krásný výhled na osvětlenou katedrálu

O nevýhodách se zde moc rozepisovat ani nemůžu, neboť mě jich moc nenapadá. Spíš jen ještě několik rad a doporučení: 
  • Uvnitř karavanu je to tak trochu jako s tetrisem. Vše má přesně dané místo a je potřeba se umět uskromnit a využít každičký úložný prostor. 
  • Uvedení do lůžkové úpravy (obzvlášť pokud cestuje maximum pasažérů) vyžaduje trochu zručnosti a trpělivosti, ale i v šesti jsme se dokázali krásně poskládat a pohodlně vyspat.
  • Nezapomeňte, že karavan má šířkové a výškové rozměry jiné než běžné automobily, ne všude s ním projedete, někdy budete muset improvizovat a couvat, a je důležité zejména sledovat dopravní značky s upozorněním na maximální výšku a vyhýbat se úzkým uličkám starých městeček a vesnic.
  • Je dobré si karavan včas zarezervovat v nějaké ze specializovaných portugalských autopůjčoven. Vhodné je i zvolit období mimo hlavní turistickou sezónu a hlavně dávat bedlivý pozor při instruktáži při přebírání vozu. 
  • Ideálně ob den do programu zařadit nocování v kempu. V Portugalsku jsou některé kempy skvěle vybavené a uzpůsobené právě pro obytné karavany, tyto je lepší mít dopředu zjištěné, ať pak zbytečně nehledáte až na cestě. 
  • Vyplatí se si k rezervaci karavanu připlatit za set nádobí a za rozkládací stolek a židle, což má většina půjčoven ve své základní nabídce.
  • Karavan je dobré navrátit čistý, s vypuštěným odpadem a dotankovaným na výchozí stav nádrže. Vyhnete se tak zbytečným a celkem vysokým dodatečným poplatkům.
A závěrem ještě několik obrázků z karavanových putování po Portugalsku:

Karavan v přírodním parku Arrabida

Karavan na nejjihozápadnějším místě Portugalska: Cabo de Sao Vicente

Karavan na trajektu při přejezdu ze Setúbalu do Troie

Karavany u vodní nádrže Albufeira de Alqueva

Karavan v Alenetejo před Monsaraz
A ještě s Monsaraz v pozadí
Se stádem koz přebíhajícím přes silnici

A samozřejmě na pláži

Žádné komentáře:

Okomentovat