pátek 29. ledna 2016

Před cestou na rovník

Před cestou na rovník


Když cestujete do končin, kde doposud nebyl nikdo z vašich přátel, kde nebyl ani nikdo z vašich facebookových přátel, ba dokonce ani nikdo z přátel vašich přátel, nezbývá vám nic jiného, než se spolehnout na informace získané v knihách, průvodcích a na internetu. O to víc je k podivu, že i na začátku jednadvacátého století se na naší planetě najdou místa, o kterých toho ani v průvodcích (pokud vůbec existují), ani na posledně jmenovaném internetu příliš nenajdete. 

Jedním z takových míst je i malinkatý ostrovní státeček a bývalá portugalská kolonie SVATÝ TOMÁŠ A PRINCŮV OSTROV, resp. jak oficiální název hlásá República Democrática de São Tomé e Príncipe. Kdykoliv jsem ve společnosti vyslovil toto jméno (jeho českou variantu), spatřil jsem na tvářích ten nevědouce-omluvný výraz, který vám má taktně naznačit, že nikdo netuší, kam to vlastně jedete. V lepších případech se pak váš protějšek aspoň pokusí tipnout a vystřelí: "To je někde v Karibiku, že?"
Ostrovní pobřeží (zdroj: www.billtrips.com)
Ne, není! I když asi lze pochopit vzhledem k názvu tohoto mikro-státečku to mylné umístnění do Karibiku, kde však nikdy Portugalsko žádnou kolonii nemělo. Svatý Tomáš totiž leží nikoliv u amerických, ale u afrických břehů, přesněji v Guinejském zálivu a úplně nejpřesněji přímo na rovníku západně od kontinentálního Gabonu.



Byl to také historický román ROVNÍK portugalského spisovatele Miguela Sousy Tavarese (do češtiny přeložený, doporučuji hlavně pro milovníky romantických a milostných románů, ke kterým já nepatřím), který díky detailním popisům tamních scenérií dokázal upoutat mou pozornost o tento doposud nepoznaný tropický ráj a vyvolal ve mně nutkavou touhu se tam někdy podívat. Sen se stal letos skutečností, a už jen pár dní mě dělí od cesty tam, tam na ty dva nepoznané ostrůvky někde na rovníku.
Vnitrozemí ostrova Svatý Tomáš (zdroj: www.reddit.com)
A vzhledem k tomu, že neexistuje k dostání žádný průvodce, že na internetu je jen několik cizojazyčných příspěvků a že se u nás jen těžko setkáte s někým, kdo na Svatý Tomáš někdy zavítal, pokusím se zde na svém blogu tento hendikep napravit a podělit se tak o své zážitky a postřehy, jak přímo online z místa (internet by měl být na ostrově zaveden), tak i po návratu. To slibuji! 

P.S. Potřebné dávky očkování už mám, svou zrcadlovku si snad nezapomenu vzít, a balit, balit budu klasicky až na poslední chvíli.

Žádné komentáře:

Okomentovat