neděle 7. února 2016

Kakaové děti

Kakaové děti


DOCE, DOCE, CHOCOLATE (dós, dós, šokolat), tato slova uslyšíte pokřikovat děti na Svatém Tomáši téměř na každém rohu. Tedy s podmínkou, že jste bílý turista. Za tuto neutuchající touhu místních dětí po sladkých bonbónech a čokoládě si však může bílý turista sám, protože to byl právě on, kdo jsem tuto novou "tradici" s příchodem turismu na ostrov zavlekl. A přiznejme si, že tím dost pozměnil místní zvyklosti. Svatotomášské děti jsou totiž jinak velmi milé, někdy až stydlivé a skromné (no a přiznejme si, že stejně jako většina jejich rodičů i chudé) a hlavně je jich hodně a jsou všude.





Krom toho jsme byli upozorněni, že lavina turistických cukrovinek způsobila u dětí rapidní nárůst kazivosti zubů, což na ostrově, kde je jen velmi těžko dostupná zubní péče, činí nezanedbatelný problém. My se však snažíme tuto novodobou tradici nenapodobovat a když už dětem něco chceme dát, jsou to většinou psací potřeby, různé sešítky, skládačky, omalovánky či drobné hračky.


I tak se každé rozdávání stává ve vesnici velkou událostí a nezřídka končí i nějakou tou dětskou rvačkou. Z tohoto hlediska, je pak asi nejrozumnějším řešením předat dárky nějakému staršímu členu komunity či obce, ať je dál rozdělí dle nejlepšího svědomí.


Jednu skupinku dětí obdarováváme i v ROÇA ÁGUA IZÉ, bývalém koloniálním velkostatku, kde se dodnes zpracovává kakao. Toto místní "hnědé zlato", je pro ostrov životně důležitým exportním artiklem a tvoří podstatnou složku zdejší ekonomiky. Se zaujetím tedy vstupuje do krytých hal, kde může nahlédnout do tajů jeho zpracování.

Celý proces výroby kakaa začíná sklizní červených plodů kakaovníku pravého (cca 30 cm), z kterých se následně vyloupají kakaové boby (cca 30-50 semen v jednom plodu).


Čerstvé kakaové boby se pak nechají několik dnů fermentovat ve velkých dřevěných boxech. To vše za vyšších teplot (až 50°C) při kterých dochází ke kvašení dužiny a vzniká kyselina octová. 



Fermentované kakaové boby se poté, většinou na slunci, 1-2 týdny suší na sítech. Jejich vlhkost tak klesne a vysušené kakaové boby jsou hnědé a již se nekazí.




Nakonec se kakaové boby praží v pecích ESTUFAS při teplotě kolem 120°C po dobu 15 až 60 minut. Obsah vody v kakaových bobech se tím ještě sníží a z jejich povrchu se odrolí tenká slupka. Teprve nyní získávají kakaové boby svou charakteristickou chuť a vůni.





Dosušené nebo pražené kakaové boby se pak už jen roztřídí, napytlují a připraví k odvozu, buď na další zpracování zde na ostrově, a nebo daleko do zahraničí.  




Další zpracování pak většinou spočívá v rozdrcení bobů a rozemletí na kakaovou hmotu, která se používá k další výrobě nebo se z ní lisuje či nechává vykapat kakaové máslo a jako vedlejší produkt se získává kakaový prášek. A z kakaového másla se pak vyrábějí čokolády a nejrůznější sladkosti, prostě DOCE, DOCE, CHOCOLATE.

A zde se prapodivný koloběh kakaa uzavírá. Na Svatém Tomáši se urodí plody, zpracují se na kakao a to se pak mimo ostrov přemění na sladkosti, po kterých to místní děti tolik touží a snaží se je pokřikováním vyloudit od turistů. Inu svět je někdy plný paradoxů!





Žádné komentáře:

Okomentovat