čtvrtek 11. února 2016

V poločasu rozpadu

V poločasu rozpadu


Dějiny Svatého Tomáše a Princova ostrova jsou neoddělitelně spojeny s pojmem ROÇA (doslovně vymýcená plocha), ale v přeneseném významu roça znamenala a znamená velkostatek. Velkostatek z koloniálních dob na kterém se nejprve ve velkém sklízela a zpracovávala zejména cukrová třtina (16.-17.století) a později hlavně káva a kakao (19.-20. století). 

Opuštěná roca Bombaim
A i když už dnes dávno pominuly doby kolonialismu, jsou zde na ostrovech mohutné areály bývalých ROÇAS (mn. č) stále patrné a připomínají tak nejen místním domorodcům, ale i náhodným návštěvníkům, svojí zašlou "slávu". Však ty největší z roças byly spíš městy s vlastní nemocnicí a lokální železniční dopravou!

Jen nepatrná část z roças ještě dodnes slouží svému původnímu účelu. Již v předchozím příspěvku jsem zmínil  Roça Agua Izé, kde se kromě kakaa vyrábí i dnes tak zatracovaný palmový olej. Dalším příkladem je dodnes fungující a jednu z nejlepších káv světa produkující  Roça Monte Café, která je obklopená keříky robusty i arabici a pro turisty nabízí i malé, ale pěkně udělané muzeum kávy.

Roca Agua Izé, kde se dodnes produkuje olej a kakao
Roca Monte Café - zvonice
Dodnes fungující areál rocy Monte Café produkuje jednu z nejlepších káv světa
Některé z roças byly přeměněny v turistické a gastronomické cíle, jako třeba již zmiňovaná Roça São João, kde se presentuje to nejlepší ze svatotomášské gastronomie, a nebo se můžete seznámit s místní lidovou tvořivostí a dobře najíst i v Roça Saudade.

Z rocy Saudade je dnes vynikající restaurace...
....a prodejna místního "umění"
Nejúchvatnější (alespoň pro turistu) jsou však bezesporu ty z roças, které byly s koncem portugalského koloniálního impéria opuštěny (1975), a ponechány tak svému vlastnímu osudu: Roça Rio do Ouro a Roça Bombaim. Nebo přesněji napsáno, ponechány divoké tropické přírodě a klimatu. Tato opuštěná, zarostlá a polorozpadlá městečka, které jsou někdy i částečně stále obývány chudšími ostrovany, se tak staly zvláštními mementy neveselé otrokářské a koloniální historie ostrovů. 

Roca Rio do Ouro - z hlavní budovy se stala porodnice ....
ale i porodnice už neexistuje a budova je téměř prázdná
část budovy obávají vesničané, část černá prasátka a kozy
Za posledních čtyřicet let se tak staly roças důkazem lidské pomíjivosti a mocné síly přírody. Jsem velice rád, že jsem měl možnost navštívit alespoň na chvilku tato místa, zachytit je v momentě svého poločasu rozpadu, než je kompletně rozhlodá zub času, zub vlhkosti, zub deště a než je úplně poroste tropický les.   

Obydlené pozůstatky rocy Bombaim
Roca Bombaim 

Žádné komentáře:

Okomentovat