čtvrtek 4. února 2016

Taková velká tropická zahrádka

Taková velká tropická zahrádka


Drobně poprchávalo, když jsme se vydali do první zastávky našeho putování po severní části Svatého Tomáše. A tu podle našeho lokálního průvodce nešlo začít nikde jinde, než v botanické zahradě...no spíš v botanické zahrádce anebo úplně nejpřesněji na takovém větším zeleném dvorku v kopcích nad městečkem TRINDADE. Ale jak jsme vzápětí poznali, celý ostrov je vlastně takovou velkou botanickou zahradou a hlavně vždy dostupnou zásobárnou potravin a zdrojem obživy pro zdejší obyvatele. Však právě pestré rostlinné bohatství tvoří nejzásadnější položku místní ekonomiky.



Hustě pršelo, když jsme spěchem opouštěli tuto malou, ale zajímavou botanickou zahrádku. Silný tropický déšť ustal stejně rychle, jak začal, ale nás již čekalo další zajímavé přírodopisné zastavení: MONTE CAFÉ neboli Hora kávy. A opravdu, poprvé ve svém životě jsem viděl tento nenápadný keř kávovníku obsypaný zelenými a červenými bobulkami, a co víc, neviděl jsem jen jeden keřík, ale celou horu posetou kávovníky a dokonce jsem viděl tyto kávovníky i kvést, kvetou bíle! Na dlouhé zdržování tu však nezbyl čas, určitě se sem ještě vrátíme, ale dnes už zase musíme jet dál.




Slunce prosvítalo skrz šedé mraky, když jsme se přesouvali dál na západ po severním pobřeží ostrova. Našim cílem ale nebyla jen rybářská vesnice NEVES a nebo kamenný sloup PADRAO (symbolicky vztyčovaný Portugalci všude tam, kam poprvé při svých objevných plavbách dorazili), ale po kávě další špičkový exportní produkt: KAKAO resp. kakaovník (moje další dnešní a nikoliv poslední premiéra). A co teprve ochutnat z jeho velkých plodů! Semínka obalená v bíle hmotě sice vůbec nepřipomínaly finální produkt získaný až ze zralého červeného plodu, ale byla to sladká a osvěžující lahoda.


Zralý plod kakaovníku

Slunce už pražilo z bezmračné oblohy, když jsme míjeli další a další nám neznámé a nebo pro nás alespoň exotické rostliny: banánovníky, chlebovníky, baobaby, karambolovníky a další, pro které snad ani nemáme české přívlastky. 


Plod sape-sape
Plody chlebovníku
A tak, abychom unikli tropickým horkům a na chvilku si od všemožných přírodopisných premiér trošku odpočinuli, vydali jsme se zpět k botanické zahradě. Vysoko do hor, do chladivých kopců, jen se tak projít. Projít se po zdejší zelené krajině, nadýchat se exotických vůní, poslechnout si zvuky zdejšího ptactva, osvěžit se divokými tropickými jahodami...slunce už zapadalo, hory zahalil tropický mlžný opar, začalo se stmívat...

1 komentář:

  1. Dík za náhled do tropické "zahrady". Musí to být úžasné.

    OdpovědětVymazat