středa 24. února 2016

Pivařův průvodce po Portugalsku

Pivařův průvodce po Portugalsku


Již jsem se zde jednou rozepisoval o tom, jak lze rozdělit Portugalce. Psal jsem, že lid portugalský můžeme rozdělit na muže a na ženy, na staré a na mladé, na ty ze severu a na ty z jihu, na ty z pobřeží a na ty z vnitrozemí a taky podle příslušnosti ke svému fotbalovému klubu. Úplně jsem však zapomněl na ještě jedno zásadní dělící kritérium, na pivo! Portugalce totiž ještě můžeme rozdělit podle toho, jaké pivo pijí. A dokonce mu i v různých částech země i různě říkají!

Pokud bychom tedy chtěli Portugalce rozdělit podle piva, máme v podstatě tyto možnosti:
  • na ty co pijí SAGRES (ságreš) - ty se vyskytují většinou v Lisabonu a v jižním Portugalsku
  • na ty co pijí SUPER BOCK (superbok) - ty nalezneme většinou v Portu a v severním Portugalsku
  • a na ty ostatní...ty buď nepijí pivo vůbec (však je v Portugalsku dost dobrého vína), a nebo pijí třeba CORAL (Madeira) anebo jiné minoritní, či dovezené značky piv.

Začněme tedy tou první skupinou a tedy pivem značky SAGRES. Pivo se vaří v městě VIALONGA kousek od Lisabonu. Světlo světa poprvé spatřilo roku 1940 v rámci Exposição do Mundo Português (Výstavy portugalského světa), která se konala v lisabonském předměstí  BELÉM u při příležitosti oslav 800 let portugalského státu. Ostatně i název piva SAGRES odkazuje na bývalou námořní základnu nacházející se v jihoportugalském Algarve, v místě, které stálo za slávou portugalských námořních objevů. Značka nabízí více variant piva, ale vlajkovou lodí je pivo plzeňského typu s 5% alkoholu. 


Na rozdíl od Lisabonu a jihu země, je v Portu a v okolí oblíbenější spíše pivo značky SUPER BOCK. Vlajkovou lodí je rovněž spodně kvašený ležák plzeňského typu, ale o trošku silnější co se alkoholu týče (5,2%). Pivo bylo poprvé představeno již v roce 1927 a pochází z předměstí MATOSINHOS, které těsně sousedí s Portem. A popravdě přiznám, že je to mé nejoblíbenější z portugalských piv, které úplně nejlépe chutná k portské FRANCESINHE.



No a třetí skupinou jsou piva ostatní a nebo žádná. Z těch ostatních mě asi nejvíce zaujalo madeirské pivo značky CORAL (opět se jedná o ležák s 5,1% alkoholu).



A po troše té pivní teorie přikládám ještě několik praktických rad: 

Pivo je v Portugalsku  servírováno po menších dávkách než u nás (však je taky silnější než to naše) a většinou v podchlazených sklenicích. Různé velikosti piva pak nesou v portugalštině i různé názvy:
  • Nejběžnější je pivo podávané v 0,2l skleničkách. Takovému pivu se říká FINO (finu) - na severu, nebo IMPERIAL - v Lisabonu a níže
  • Dále existuje TULIPA, sklenka na nožičce o objemu 0,33l
  • PRÍNCIPE (príncipe) a nebo CANECA (kaneka) jsou pak už půllitrové sklenice. První na stopce, druhá jmenovaná představuje nám dobře známý půllitr s uchem
  • A setkat se můžete i s pivem ve sklenici o objemu 0,7l - jedná se však v Portugalsku o velmi řídký úkaz. Těchto "obřích" pivních dávek jsem se dovolal až po složitém přemlouvání, jakožto hrdý Čech a až ve své oblíbené hospodě PIOLHO (pijolju = veš), ve středobodu večerní zábavy studentského Porta (o té Vám však musím napsat mnohem více až někdy příště)

A pokud úplně nepatříte k vyznavačům piva (stejně tak, jako většina Portugalek), tak si můžete zdejší pivo, bez jakéhokoliv pohoršení, tak trošku po portugalsku vylepšit:
  • přidáním Spritu a nebo 7Up vznikne PANACHÉ (panašé) 
  • přídavkem višňového sirupu GROSELHA vznikne červené pivo TANGO 
  • a přídavkem stejného objemu bílého vína a pár lžic třtinového cukru vznikne RECEITA (resejta)...a kupodivu to není vůbec špatné...ale ty bolehlavy druhý den!!!

A pokud Vám ani toto ještě nestačilo, tak s radostí připojuji odkaz na spřátelený blog o Brazílii a konkrétně článek o tamním pivu zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat