Tropická pohádka o dvanácti chodech
Hned na úvod čtení tohoto příspěvku přidávám varování: Čtěte pouze s plným žaludkem! Neboť už zase budu psát o jídle.
Byla nebyla na ostrově Svatý Tomáš jedna zátoka. Bylo nebylo u této zátoky malé rybářské městečko SÃO JOÃO DOS ANGOLARES nad nímž se tyčil krásný dům pamatující ještě koloniální období. A v tom domě žil jeden kouzelník....Tak by se dala začít nějaká pohádka o mém včerejším gastronomickém zážitku, který se mi poštěstil během objevování jihovýchodního pobřeží ostrova.
Na bývalém koloniálním statku ROÇA SÃO JOÃO se totiž nachází gurmetské centrum země v němž s entusiasmem kouzlí šéfkuchař CARLOS SILVA. Ten se proslavil nejen zde na ostrově, ale i v celém portugalsky mluvícím světě i díky kulinářské televizní šou.
Tento gastronomický kouzelník nám k obědu připravil opravdový kulinářský zážitek. Vše z místních a čerstvých produktů. Byl to vskutku pohádkový oběd o osmi předkrmech, hlavním chodu, třech desertech a kávě....
A protože se traduje i u nás, že se jí i očima, tak se s Vámi dnes rozloučím fotodokumentací mapující naše tropické obžerství...a s přáním dobré, i když pouze obrázkové, chuti.
|
První chod: plod čerstvého kakaovníku |
|
Doprovozený hořkou čokoládou, červeným pepřem a strouhaným zázvorem |
|
Chod druhý: pražený a kořeněný kokos |
|
Chod třetí: kořeněný banán, maracuja a ryba andala (chodící ryba) s karambolou na pikantním oleji |
|
Chod čtvrtý: avokádo, karambola, artičoky, jablko s v kyselém nálevu naloženou zelenou papájou a červeným pepřem |
|
Chod pátý: ryba corcovado s kurkumou, sladkou bramborou, ananasem a vanilkou sypaná plody baobabu |
|
Chod šestý: vaječná omeletka s afrodiziakálním kořením mikoko, grilované rajčátko a rajčatová omáčka s čokoládou |
|
Chod sedmý: plněný grilovaný banán, manioková kulička v chili oleji a mušlemi |
|
Chod osmý: v peci připravené avokado s maracujou |
|
Chod devátý: hlavní chod sestávající s fazolové omáčky (feijoada) s rybou a chobotnicí, doprovázený rýží s šafránem a kurkumou |
|
Chod desátý: desert v podobě zelené papáji se sýrem v omáčce z maracuji |
|
Chod jedenáctý: desert v podobě vařeného banánu v omáčce se strouhanou čokoládou a skořicí |
|
Chod dvanáctý: poslední chod ke kávě aneb sladký kokos |
Vypadá to úžasně. Čokoláda se na Sv. Tomáši vyrábí? Mají tam k tomu nějaké muzeum čokolády? To by mě zajímalo. Případně bych akceptovala menší vzorek z kontrabandu.
OdpovědětVymazatNeposlechla jsem-kochala jsem se před večeří.Podráždilo mi chuťové buňky-muselo být výborné. Jdu si dát k večeři nějakou mňamku.Ale nezávidím, přeju Vám to. Užijte si všeho co nejvíc to půjde:-)
OdpovědětVymazatTeda zblajzla bych to všechno; -) Uzijte si to. Je to paráda.
OdpovědětVymazat